Wednesday, October 28, 2015

Cum ingrijim un pacient cu boala Alzheimer

In continuarea articolului trecut , raspunzand la intrebarea din incheiere voi dezbate azi urmatorul subiect :

II. Cum ingrijim un pacient cu boala Alzheimer 

Organizarea vietii zilnice

Adesea este foarte dificil sa te ocupi de asemenea pacienti. Exista totusi mijloace de a face fata acestei situatii. Iata cateva sfaturi pentru persoanele care ii ingrijesc.

Importanta rutinei

Rutina poate reduce numarul deciziilor pe care le aveti de luat si aduce ordinea si structurarea intr-o viata zilnica care ar fi haotica fara aceasta. Pentru un pacient atins de boala Alzheimer, rutina poate deveni sinonima cu securitatea. Pe de alta parte e importanta pastrarea , pe cat posibil , a unei vieti normale.
Image result for alzheimer
Pastrarea autonomiei pacientului

Este important ca pacientul sa-si poata pastra autonomia cat mai mult posibil. Acest lucru evita sentimentul de depreciere si va usureaza sarcina.

Ajutati pacientul sa-si pastreze demnitatea.

Pacientul de care va ocupati este o fiinta umana care da dovada de sentimente.  Prin comportamentul dumneavostra ii puteti da un sentiment de insecuritate. Evitati sa vorbiti in prezenta sa despre boala.

Evitati conflictele 

Orice conflict e un stres inutil pentru dumneavoastra , dar si pentru pacient.  Evitati sa-i aratati greselile si ramaneti calmi. Nu uitati niciodata ca boala este responsabila de erori si nu pacientul.

Simplificati viata

Simplificati la maximum viata pacientului. Evitati sa-i dati lucruri imposibil de rezolvat.

Pastrati-va simtul umorului

Radeti cu pacientul , dar nu de el . Umorul ajuta sa faceti fata dificultatilor.

Siguranta  

Datorita problemelor fizice si de memorie , pacientul risca sa se accidenteze. Dumneavoastra va trebui sa-i asigurati siguranta optima.

Ajutati bolnavul sa ramana in forma

In numeroase cazuri , capacitatile fizice si intelectuale ale pacientului pot fi pastrate cat mai mult timp posibil. Exercitiile adecvate depind de capacitatea fizica a persoanei bolnave. De aceea este important sa cereti sfatul medicului.

Ajutati pacientul sa-si pastreze cea mai buna parte a aptitudinilor sale restante

Activitatile specifice il pot ajuta pe pacient sa-si pastreze demnitatea si ii poate da un sens vietii sale. Cineva care inainte era gradinar , comerciant , sef de antrepriza , se va bucura sa-si poata exersa in continuare aptitudinile profesionale. Nu trebuie uitat ca boala va evolua , iar neplacerile vor evoula pe masura timpului. Acesta ete motivul pentru care dumneavoastra care supravegheati pacientul , trebuie sa observati situatia si sa ramaneti flexibil in organizarea activitatilor.

FACILITATI COMUNICAREA 
Image result for alzheimer
In cursul evolutiei bolii , comunicarea cu pacientul poate deveni dificila.
Iata cateva sfaturi utile :

  • Asigurati-va ca vederea si auzul nu sunt tulburate
  • Controlati si, daca este necesar, modificati dioptriile si aparatul auditiv
  • Vorbiti tare si clar pacientului , asezandu-va la inaltimea ochilor lui
  • La contactul cu pacientul manifestati dragoste si tandrete  
  • Pacientii la care limbajul este perturbat necesita un alt mod de comunicare. Invatati sa intelegeti limbajul corporal al pacientului . Totodata constientizati propriul dumneavoastra limbaj corporal
  • Cautati combinatii de gesturi si cuvinte care sa permita o comunicare reala cu pacientul
  • Inainte de a incepe sa vorbiti,asigurati-va ca pacientul va asculta.
Ajutor pentru memorie 

In primele stadii ale bolii Alzheimer folositi cateva trucuri pentru a ajuta pacientul sa memoreze si sa se orienteze si , prin aceasta , sa previna confuzia mentala. Iata cateva exemple :

  1. Pastrarea la indemana a albumelor de fotografii cu membrii familiei cu numele scrise clar, astfel incat pacientul sa stie cine este fiecare.
  2. Pe usi , lipiti intotdeauna inscriptii sau diferite desene viu colorate. In stadiile mai avansate ale bolii acestea insa nu mai au un efect prea mare.
Inchei astfel si cel de-al doilea articol urmand ca in cel mai scurt timp sa inchei capitolul despre Alzheimer cu un ultim articol si acela fiind despre cateva sfaturi practice de ingrijire.

No comments:

Post a Comment