Tuesday, October 27, 2015

A trai cu sindromul Alzheimer

In urmatoarele postari o sa scriu detalii despre boala Alzheimer si ce inseamna ea de fapt. Acum voi scrie doar cateva sfaturi despre cum sa reactionati daca suspectati un cunoscut ca sufera de dementa Alzheimer.


Ce urmeaza dupa diagnostic ?


I. Ce se intampla cand afli ca cineva apropiat are dementa Alzheimer ?
Image result for alzheimer
Imaginati-va urmatorul scenariu : sunteti o femeie casatorita a carei mama are probleme de memorie de cativa ani buni incoace. Ea nu mai stie numele prietenilor apropiati , a uitat cum sa-si plateasca facturile , nu ii mai place sa stea de vorba cu vecinele , cu prietenele ei de odinioara si prefera sa stea singura in casa.
Spune ca nu are probleme de memorie si marturiseste ca "pana si medicul de familie mi-a spus ca sunt intr-o forma grozava , atunci cand am fost ultima oara la control."

Iti iei o zi libera si mergi cu ea la medic. Acesta o invita doar pe ea in cabinet si o consulta timp de 20 de minute. Doctorul te invita apoi si pe tine si iti spune ca se pare ca mama ta are probleme moderate de memorie (ceea ce deja stiai) , dar ca nu este Alzheimer. Mama rasufla usurata , zambeste si iti sopteste : " ti-am spus eu ". 
Tu nu te simti in largul tau sa intrebi ce teste i-a aplicat , daca sunt cele mai potrivite si daca nu ar trebui ceruta si o a doua opinie, Intoarsa acasa , ii spui mamei : "se pare ca ai rezolvat cu binele testele pe care ti le-a dat doctorul. Erau dificile ? " 

Mama iti raspunde : " tot ce am facut a fost sa desenez un ceas. A fost bine , asa ca nu ma mai pisa cu problemele de memorie ".

La aproape doi ani de la aceasta intamplare, memoria de scurta durata a mamei s-a inrautatit. Repeta acelasi lucruri pe care le-a spus cu cateva minute mai devreme. Nu mai citeste ziarul favorit si uita de programarile pe care le-a facut. Un prieten de familie te suna sa-ti spuna  ca mama s-a pierdut si nu mai stie drumul spre casa. Mergi cu mama din nou la medic si , de data aceasta , medicul recomanda ca mama ta sa faca o tomografie craniana ( CT) si o analiza a sangelui. Cand mergi la doctor peste cateva zile , medicul iti spune ca mama are Alzheimer si recomanda un tratament medicamentos.

Dupa ce iesi din cabinetul medicului esti tulburata si nu stii ce sa faci mai intai. Nu ai pe nimeni cu care sa te sfatuiesti daca ar fi bine sa-i comunici mamei diagnosticului , mai ales ca locuieste singura. Ce se va intampla mai departe cu ea ? Este un diagnostic definitiv ? Ar trebui sa o mai duci la o evaluare? Care sunt cele mai bune medicamente ?

Intrebarile se rostogolesc in cap precum un bulgare de zapada. Iti amintesti vag ca parca ai auzit la stiri de un tratament promitator si parca ai vazut in ziar o invitatie la o conferinta despre Alzheimer.
Deodata viitorul incepe sa te ingrijoreze, iti doresti sa-l fi putut intreba pe medic :

" Ce ai facut daca era mama ta?"

De fapt intrebarea la care vreau sa va ajut sa raspundeti este : 

" Ce trebuie sa faci daca cineva din familia ta (partenerul , unul ditre parinti ,fratii,prietenii) ar incepe sa aiba probleme de memorie ? " 


Raspunsul la intrebare il veti afla in articolul urmator.


No comments:

Post a Comment