Tuesday, November 10, 2015

Ce urmează după diagnostic? Scleroza laterală amiotrofică.

Scleroza laterală amiotrofică
Ce urmează după diagnostic?

Există mai multe motive pentru a pune diagnosticul de SLA cât mai curând posibil.
Primul şi cel mai important este acela că mulţi oameni  care par să aibă SLA, de fapt să aibă un alt diagnostic care mimează tabloul clinic .
Aşa cum am menţionat în cartea mea  „Dincolo de zâmbet-Scleroză laterală amiotrofică” ,  alte maladii fizice , ca Miastenia Gravis , pot imita SLA , iar acest proces poate fi inversat cu uşurinţă prin diverse metode terapeutice.
Al doilea motiv de a stabili cât mai repede un diagnostic este acela ca tratamentul cu Riluzol să poată începe fără nici o îndoială. De asemenea şi tratamentul fizioterapeutic cu masaj, electrostimulare şi gimnastică medicală (kinetoterapie) .
Acest lucru implică nu numai medicamente care să încetinească evoluţia bolii , ci şi moduri prin care viaţa atât a pacientului cât şi a celor ce-l îngrijesc să poată fi planificată şi îmbunătăţită.
Prin urmare, principala prioritate a medicului neurolog curant este aceea de a investiga cât mai meticulos orice posibil nou caz de SLA.

Evident , există unele persoane care, la prima vizită la medic, îşi descriu într-un mod atât de tipic simptomele şi situaţia , încât doctorul nu mai are aproape nici o îndoială.
Dar până şi aceste descrieri  pot fi înşelătoare , astfel încât e obligatoriu ca medicul să treacă pe oricine prin procesul de diagnosticare.
Acest proces implică o serie de analize clinice şi paraclinice , explorări  funcţionale , etc.


Indiferent că suntem pacienţi sau aparţinători , indiferent de modul în care am reacţionat până atunci , universul nostru se poate clătina iremediabil.
O astfel  de încercare o reprezintă şi confrutarea cu un diagnostic nemilos, SLA , care , într-o fracţiune de secundă , ne poate schimba viaţa la propriu , răsturnându-ne prezentul şi viitorul.
Modalităţile de răspuns diferă de la o persoană la alta, însă , ca încadrare într-un tablou al reacţiilor ce apar în momentul confruntării cu diagnosticul prima reacţie este de negare sau de neacceptare a adevărului, ca mecanism inconştient care ajută pacientul să suporte mai uşor.
Rolul aparţinătorului în această etapă este de a se asigura că pacientul înţelege cu ceea ce se confruntă şi de a nu permite ca temerile să învingă raţionalul.

Reacţia emoţională de negare:

1.Beneficii : ca primă reacţie de răspuns , astfel , pacientul  începe să caute modalităţi de rezolvare.
2.Urmări negative : pacientul nu acceptă, neagă veridicitatea diagnosticului , acuză personalul medical, fuge de realitate şi poate decide neînceperea tratamentului medical.
În această etapă esete nevoie de intervenţia psihologului.

Acceptarea ,  este urmată de furie şi revoltă şi este caracterizată de nevoia pacientului de a-şi explica lui însăşi situaţia , de a încerca să înţeleagă de ce i se întâmplă aşa ceva.
Parcurgerea acestor etape , este încheiată cu faza de negociere , în care pacientul îşi găseşte propriile resurse de a face faţă bolii.


Din punctul meu de vedere,  imediat după acceptarea diagnosticului şi începerea tratamentului medicamentos recomandat de neurolog ,recuperarea medicală este foarte importantă.
Înainte de a se întreprinde un program de recuperare medicală , trebuie , mai ales în cazurile complexe să se stabilească  un bilanţ complet , o evaluare completă a posibilităţilor fizice a pacientului , o analiză a potenţialului psihologic şi trebuie de asemenea să se asigure că bolnavul este capabil să beneficieze de activitatea fizică , pentru a-şi ameliora starea sa.

O recuperare corectă trebuie începută chiar din stadiul acut, însă tratamentul trebuie continuat chiar şi după externarea din spital.

Ţinând cont , că SLA se caracterizează prin agravarea simpomatologiei caracteristice , procedurile în acest caz au ca scop  menţinerea unui grad de autonomie şi întârzierea complicaţiilor cu risc vital.


În următoarele articole vom discuta pe rând despre programele de recuperare. Kinetoterapia , masajul , electrostimularea sunt doar câteva metode care se pot continua cu uşurinţă la domiciliu.




Un articol scris de Sorin Fieraru pentru,

No comments:

Post a Comment